Kähtävä

Sorateiden verkosto pitää kätköissään kauniin suomalaisen maaseudun. Uusi ja vanha ovat kauniisti kiertyneet toistensa ympärille. Kähtävän kylää halkoo Kähtäväoja, joka saa alkunsa Iso-Kähtävän järvestä. Kähtäväojan varrella tai sen läheisyydessä sijaitsee suurin osa kylän pihapiireistä.

Mattilan pihapiiri

Harrastusmahdollisuuksia

Kähtävän kylällä on mitä parhaimmat marjastus- ja metsästysmaat. Jussilan kämpälle voi patikoida merkittyä Piimäpolkua pitkin. Jussilassa järjestetään myös makkaranpaisto-, hartaus- ja lauluiltoja. Lenkkeilyyn ja luonnossa kulkemiseen löytyy monia reittejä.

Kyläläisten yhteisellä grillikodalla on mukava käydä paistamassa makkaraa tai keittämässä kahvit. Harrastajien suosimalla frisbeegolf-radalla viihtyy niin aloitteleva kuin kokeneempikin harrastaja.

Grillikota sai uuden värin kesällä 2022

Talvella valaistu latu ja koko kylän kiertävä hiihtoreitti tarjoavat monipuoliset hiihtomahdollisuudet. Kähtävältä pääsee helposti myös moottorikelkkareiteille .

Projekteja

Kylän asukkaiden hyvä yhteishenki näkyy vuosien mittaan toteuteutetuissa projekteissa. Näistä katuvalojen hankkiminen kylälle on ollut merkittävin. Kunta maksoi kyläläisten katuvaloja varten keräämät tarvikkeet, kaivuri- ja kaapeliasennusurakoinnin sekä sähkön. Katuvalot pystytettiin talkootyönä. Näin liikkuminen on nykyisin helpompaa myös pimeän aikaan.

Lisäksi on tehty mm.

  • kyläkirja
  • kylän esite ja kartta
  • kaksi kylävideota
  • saatettu maiden uusijako päätökseen
  • kartoitettu myytävät tontit

Kähtäväläistä osaamista

Kähtäväläisistä kädentaitajista kuuluisin lienee edesmennyt Hugo Kähtävä, jonka erityistä lahjakkuutta on nähtävillä mm. Alavieskan kirkossa, kunnantalolla ja useissa muissa julkisissa tiloissa.

Raili Alahautala on puolestaan koonnut Kähtävän kylästä kirjan. Hänen teoksiaan ovat myös Taluskylä- ja Someronkylä-kirjat sekä historialliset romaanit Kuninkaankartanon poika, herra Niilo, Saloisten pappi ja Kaunis Emilia